Orobinec širokolistý (Typha latifolia)

12. března 2015 v 15:11 |  Jedlé byliny
Orobinec je bahenní, pobřežní, trvalkovitá rostlina z čeledi lipnicovitých dorůstající do výšky 1 - 2,5 m. Z plazivého oddenku vyrůstají lodyhy, na jejichž konci se nachází květenství složené ze dvou palic, lidově označované jako doutníky. Orobinec roste na březích stojatých i klidně tekoucích vod a v mokřinách.
Ze suchých květenství se vytvářejí aranžmá, ze suchých lodyh a listů se pletou ošatky, kabelky, klobouky a různé ozdoby. V dřívějších dobách nahrazoval chmýr ze zralých palic peří do peřin a polštářů. Zralé palice jsou dobré k rozdělání ohně.
Recepty: Vařené oddenky: Oddenky vykopeme, omyjeme, oloupeme, vaříme jako brambory a používáme jako přílohu. Pražené doutníky Samčí vrcholky květenství vaříme 2-3 minuty v osolené vroucí vodě a pak zprudka osmažíme na oleji. Okusujeme jako kukuřici.
Orobincová "aloe vera": Prýty a mladé stonky očistíme a nadrobno nakrájíme, necháme macerovat ve vodě alespoň 4 hodiny, vychladíme a osladíme medem, pokud máme k dispozici, dochutíme lžičkou strouhaného zázvoru a skořicí nebo namletým oddenkem kuklíku městského (Geum urbanum). Kaše z orobincové či rákosové mouky: 400 g hrubě drcené mouky, 2 hrsti křížal, 2 lžíce medu, sádlo. Mouku a křížaly namočíme přes noc, vaříme asi půl hodiny, osladíme medem a omastíme sádlem či polijeme mlékem.1)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama