Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)

11. června 2015 v 7:37 |  Léčivé byliny
Jitrocel kopinatý je vytrvalá bylina patřící do čeledi jitrocelovitých. Kopinaté, pozvolna zúžené listy v řapík s podélnou, vystouplou žilnatinou tvoří růžici s květonosnými stvoly, které jsou vzpřímené, rýhované, zakončené klasovitým květenstvím s nahloučenými drobnými květy. Celá rostlina kvete postupně od jara přes celé léto. Ve volné přírodě je hojný na lukách, pastvinách, mezích, v příkopech a jako plevel i na polích, zejména v jetelovinách.
Sbíranou částí jsou listy, jejichž správně usušená droga je zelená, bez pachu a má nahořklou, svíravou chuť. Obsahuje glykosid aukubin, slizovité látky, třísloviny, hořčiny, kyselinu křemičitou a vitamín C.
Je osvědčeným prostředkem při léčení nemocí horních cest dýchacích, kašle, černého kašle, chrapotu, kataru průdušek, zánětů mandlí a ústních sliznic. Dětem při kašli pomáhá především zahuštěný výtažek z listů ochucený medem. Léčivý čaj pomáhá i k léčení poruch trávení a proti bolestem hlavy. Čerstvé listy se používají na obklady k léčení otoků, pohmožděnin, těžko hojitelných ran, slabých popálenin, vosích a včelích bodnutích, pro tyto účinky byl používán už ve středověku na sečné rány rytířů a vojáků. Šťáva zastavuje krvácení z nosu a používá se ke kloktání při zánětech mandlí a k výplachům očí. Semena se používají jako účinné a přitom zdravotně nezávadné projímadlo.
Recepty:
Tvarohové smaženky: 0,25 kg měkkého tvarohu, 6 lžic listů jitrocele pokrájeného na kousky, 4 vejce, 2 lžíce tuku, 4 lžíce smetany nebo mléka, strouhanka. Utřeme vajíčka s tukem, přidáme tvaroh, listy jitrocele, mléko a strouhanku. Pak smažíme malé bochánky na másle. Podáváme s marmeládou nebo na slano s tvarohem a česnekem.
Jitrocelový sirup proti kašli: listy, cukr. Do většího nejlépe keramického hrnce klademe vrstvy listů a prosypáváme je cukrem. Napěchujeme, zatížíme kamenem a necháme stát 6-8 týdnů v chladu a v temnu. Potom směs slijeme, zahřejme a ještě teplé lijeme do sklenic.
Pečené jitrocelové klásky: olej, sůl, klásky. Květenství zprudka osmažíme na oleji a podáváme se solí. Výborné jako příloha k rýži nebo bramborám. (http://slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama